Mustafa Erdoğan'a Bak, AKP'yi Tanı
Genelkurmay Başkanımız Yaşar Büyükanıt , 12/04/2007 günü yaptığı basın bilgilendirme toplantısında; "Seçilecek cumhurbaşkanı aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanıdır... Türk milletinin sahip olduğu Cumhuriyet'in temel değerlerine, anayasamızda ifadesini bulan laik, demokratik ve sosyal hukuk devleti idealine, devletin üniter yapısına bağlı ama sözde değil özde, bunu davranışlarına yansıtacak şekilde bir cumhurbaşkanının oraya seçileceğine olan inancımı belirtmek istiyorum" demişti.
Bir gün sonra, Nazlı Ilıcak şunları yazdı (Takvim Gazetesi, 13.04.2007): "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde hâkimlik yapması için, T.C. Hükümeti, demokrasiye inanmış, derin hukuk bilgisine sahip bir kişiyi, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan 'ı teklif etti... Bence Mustafa Erdoğan, Ali Fuat Başgil 'den sonra Türkiye'nin yetiştirdiği en önemli Anayasa Profesörüdür."
Aslında, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi hâkimliğine aday olarak gösterilmesi bile, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, AKP hükümetini oluşturan bakanlardan hiçbirinin, cumhurbaşkanı seçilebilmek için, Genelkurmay Başkanımızın aradığı niteliklere uymadığının bir başka delilidir.
"Birlik Vakfı" , XX. kuruluş yıldönümü dolayısıyla, 28.05.2005 tarihinde düzenlediği toplantı için, Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'a, "Türkiye için 'Demokratikleşme ve Sivilleşme' Perspektifi" konulu bir tebliğ hazırlatmıştı.
İşte bu tebliğden bazı bölümler: "Milli Güvenlik Kurulu'nun kaldırılması ve Genelkurmay Başkanlığı'nın Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması ve bu makama 'üçlü kararname' yle atama yapılması gerekmektedir. Çünkü tecrübe gösteriyor ki, MGK anayasal bir kurul olarak var olduğu sürece, hukuki düzenleme ne olursa olsun, onun hükümetlerin üstünde bir 'Demokles kılıcı' gibi durması tümüyle engellenemez.
Kurumsal tedbirlerle bir arada düşünülmesi gereken başka bir tanesi de, askerliğin zorunlu olmaktan çıkarılması ve gönüllülük esasına dayanan bir meslek haline getirilmesidir.
Çünkü Türkiye'de 'ordu-millet' mitinin devamlılığını sağlayan etkenlerden biri, askerliğin bir 'vatan hizmeti' olarak genel bir zorunluluk halinde bulunmasıdır.
...Anayasanın 'Cumhuriyet' in Nitelikleri'ni belirleyen II. maddesinin de yeniden formüle edilmesi ve bu çerçevede '****** Milliyetçiliği' ne yapılan vurgunun metinden çıkarılması demokratik çoğulculuk açısından şarttır. Buna bağlı olarak, kültürel, ideolojik ve dini çeşitliliği tanıyan ve bu gibi konularda devletin tarafsızlığını vurgulayan bir hükmün ayrı bir fıkra veya madde olarak anayasaya eklenmesine de ihtiyaç vardır.
...Bütün dinlerin, dini yorumların ve inançların serbestçe örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
...Türkiye, anadili Türkçe olmayan vatandaşlarının kendi dillerinde öğrenim görme hakkını tanımamıştır.
...Anayasanın etnik vurgular taşıyan 'Milliyetçilik', '****** Milliyetçiliği', 'Türk Devleti' gibi ibarelerinin ve eğitim ve öğretim hakkını düzenleyen 42. maddesinin son fıkrasındaki 'Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez' hükmünün kaldırılması gerekir.
...Türkiye'de sivil örgütlenmeler İnkılâp Kanunları ile yasaklanmıştır.
...Adem-i Merkeziyetçi bir idari reform sivilleşmek bakımından önemlidir.
...Medeni Kanun'un 101/4. maddesi hükmü şöyledir: 'Cumhuriyetin anayasa ile belirlenen niteliklerine ve anayasanın temel ilkelerine, hukuka, ahlaka, milli birliğe ve milli menfaatlere aykırı veya belli bir ırk ya da cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla vakıf kurulamaz.'
Kişilere 'şu veya bu grubu desteklemek için vakıf kuramazsın' veya 'devletin ideolojik tercihlerinden ayrılamazsın' demek vakıf kavramı ile bağdaşmaz; çünkü vakıf sivil ve gönüllü bir faaliyettir..."
Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'ı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Hâkimliği'ne aday gösterenler ve onun adaylığını destekleyenler: "Biz de 'milliyetçiyiz, ******çüyüz, devletimizin üniter yapısına bağlıyız' " iddiasında bulunma hakkını yitirmişlerdir.
Ben, "Mustafa Erdoğan'a bak, AKP'yi tanı" demekle yetiniyorum.
Vural SAVAŞ Onursal Yargıtay C. Başsavcısı
CUMHURİYET