Bilgi ve Tartışma Platformu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaAnasayfa  KapıKapı  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

Ümmetçi Faşizm

YazarMesaj
Türkiyem

Ümmetçi Faşizm Empty
MesajKonu: Ümmetçi Faşizm   Ümmetçi Faşizm EmptyPaz Haz. 22, 2008 5:05 pm

Ümmetçi Faşizm

Elimde "Türkiye'nin AB Üyeliği" başlığını taşıyan bir rapor var...

Rapor 22 Mart 2003 yılında Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parti Grubu üyesi Arie Oostlander tarafından hazırlanmış , aynı yılın mayıs ayında Avrupa Parlamentosu'na sunulmuştu...

Arie Oostlander aynı zamanda Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye Raportörü'ydü...

Oostlander'in raporunda Türkiye'nin devlet yapısının Kemalizm ideolojisi üzerine kurulduğu belirtiliyor, bu yapının Türkiye'de "ülkenin bölünmez bütünlüğünün bozulduğu" korkusu yarattığı, askerin gücünü arttırdığı , aşırı Türk milliyetçiliğini körüklediği, İslam dinine katı bir tavır ortaya çıkardığı öne sürülerek şöyle deniliyordu:

"Bu durum, Türkiye'nin AB üyeliği yolunu tıkamaktadır..."

Raporun devamı çok çarpıcıydı...

Bakın bazı bölümlerini aktarıyorum:

"Türkiye köktendincilik, şeriat devleti korkusundan arınmalıdır. Türkiye, katı laik tutumu anayasasından çıkarmalıdır. Bu konuda Avrupa ülkelerinden örnekler alınmalıdır. Türkiye'de Kemalizmin esas alınmadığı bir anayasaya ihtiyaç vardır."

Oostlander'in bu ilginç raporunda askerin siyasetten elini çekmesi , Heybeliada ruhban okulunun açılması, Türk-Ermeni sorununun diyalog yoluyla kurulacak bir müzakere ortamında "tarihi gerçekler" konusunda uzlaşmaya varılması isteniyordu.

Rapor daha bitmedi...

İşte Türk Silahlı Kuvvetleri'yle ilgili bölümü:

"Ordu, Türkiye'nin çoğulcu demokratik bir devlet olması önünde frenleyici bir unsurdur. Türkiye, ülkedeki ordunun siyasi ağırlığını, AB ülkelerinin benzeri seviyeye çekmek zorundadır. Türk ordusunun savunma bütçesi, devlet bütçesinden bağımsız ve Meclis denetiminde değildir. Ayrıca, ordunun; eğitimde, sanayide, ekonomide ve medya üzerinde gücü bulunmaktadır."

Dört yıl önce hazırlanan bu rapor belki unutulmuştur diye yeniden bazı bölümlerini yazdım...

Peki neden yazdım?

AKP'den İçel Milletvekili seçilen eski sosyal demokrat Zafer Üskül'ün, "Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü" diye ortaya çıkıp "sivil anayasa" tartışmalarını başlattığı için...

Danışıklı dövüş bir oyun bu!..

Avrupa Parlamentosu'nun hazırladığı senaryoyu Türkiye'de yaşama geçirmek için önceden seçilmiş "eski sosyal demokrat" bir oyuncu...

Bu görevi Bülent Arınç'a, Abdullah Gül'e, Ali Babacan'a verirler mi hiç!..

Verilmez!..

Ne diyor Zafer Üskül:

"****** milliyetçiliğinin, ilke ve inkılaplarına bağlılığın anayasada yer alması doğru değil..."

Zafer Üskül tıpkı , Hollanda'daki Hıristiyan Demokrat AP milletvekili ve Türkiye Raportörü Oostlander gibi konuşuyor:

"Anayasa'nın başlangıç kısmında ve maddelerinde Kemalizm ideolojisinin yansımaları var. Yeminde de var mesela. ****** milliyetçiliği var. ****** ilke ve inkılapları var. Bütün bu kavramlar, Anayasa Mahkemesi'nin yasaları denetlemesi sırasında temel alınıyor. İdeolojiler siyasi partilerin işidir. Her siyasi parti kendi ideolojisini savunabilir. Ama anayasalar tüm ideolojilere eşit uzaklıkta durmalıdır."

İpuçları ortada...

Bütünüyle Hollandalı muhafazakâr milletvekili Oostlander ve AB'nin istediği gibi...

Zaten AKP'li Üskül bunu doğruluyor...

Ne diyor:

"Anayasa yapılırken Avrupa standartları temel alınacak. Anayasada ideolojik dayatmalara yer verilmeyecek. Sivil bir Anayasa yapılacak."

Evet!.. Ben sadece iki somut olayı ortaya koydum ve bilgilendirdim...

Yorum siz okurların!..

Şu soruyu sorabilirsiniz:

"Türkiye nereye götürülmek isteniyor?"

Yazıma noktayı koydum. O anda telefonum çaldı. Ali Erten arıyordu:

"Abi, ümmetçi faşizm hakkında bir yazı yazsana..."

HİKMET ÇETİNKAYA

Ümmetçi Faşizm
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-